NIEUWS
Muziek beleven à volenté

In de kerstperiode zit je agenda propvol met concerten, allerlei. Onze cursisten Muziek Ontdekken én de capriccio’s mochten dit ervaren met volgende concerten waar we telkens goed vertegenwoordigd waren.
Donderdag 12 december 2024 : Middagconcert : afsluitconcert van het feestjaar rond Constance Teichmann in de Sint-Laurentiuskerk, Antwerpen.
Als gouverneursdochter bewoog Constance zich in gegoede kringen, als sopraan genoot ze van het applaus van de haute bourgeoisie in luisterrijke concertzalen en ontmoette ze de grootste componisten van haar tijd, zoals Tinel en Benoit. Tegelijk ontfermde ze zich over de allerarmsten. Ze was niet alleen de bezielster van kinderziekenhuis Louise-Marie en verschillende liefdadigheidsinstellingen maar voelde zich ook niet te beroerd om tijdens de cholera-epidemieën eigenhandig patiënten te verzorgen.
Sopraan Rachel Fabry en organiste Masako Honda brachten muziek ten gehore van componisten zoals Edgar Tinel, Peter Benoit, Jacques-Nicolas Lemmens en Emile Wambach. Hun optreden bracht de artistieke voorkeuren van Constance tot leven.
Vrijdag 13 december 2024 : Vuurwerk aan de piano met Rachmaninov 3 - Antwerp Symphony Orchestra in de Elisabethzaal.

Edward Elgar kon geen betere titel kiezen voor zijn Meditation, een orkestrale prelude tot zijn grote koorwerk The Light of Life. Het korte orkeststuk was ook een mooie inleiding op de twee romantische meesterwerken op het programma. Met het Derde pianoconcerto van Sergej Rachmaninov koos de Armeens-Amerikaanse klaviervirtuoos Sergej Babajan voor een van de moeilijkste pianowerken uit de muziekgeschiedenis. Het concerto schittert dankzij de meeslepende melodieën en rijke melodieën waar Rachmaninov zich meester in toont. De mineurtoonaard en de algemene atmosfeer verraden echter zijn fascinatie voor de dood. Ook Camille Saint-Saëns gaf in zijn Derde symfonie uitdrukking aan zijn angst voor het einde der tijden: hij verweeft het Dies Irae-motief doorheen de hele symfonie. Haar bijnaam de Orgelsymfonie dankt ze aan het magistrale instrument dat kleur en grandeur gaf aan de tweede beweging en de onvergetelijke finale, waarin orgel en orkest alle registers opentrokken: een grootse emotionele ervaring.
Vrijdag 13 december – Kerstconcert 2650 in de O.L.Vrouw Basiliek te Edegem.
Naar bijna jaarlijkse gewoonte brachten onze capricco’s een bezoek aan het Kerstconcert 2650 te Edegem en zoals elk jaar werd de opbrengt van het concert geschonken aan een Edegems goed doel. Dit jaar was gekozen voor het project ‘SAMEN-MENS’, een project rond dementie van het woon-zorgcentrum Immaculata te Edegem.. Samen streven naar een dementievriendelijke omgeving waarbij elke persoon – ongeacht bepaalde aandoeningen of beperkingen – bovenal mens mag zijn.
De presentatie van dit prachtig concert lag in handen van Geert Hunnaerts waardoor we ons onmiddellijk ‘thuis’ voelden
In een eerste deel van het concert, koos de organisatie opnieuw voor jong talent. De dertienjarige Charlotte Van Looveren uit Edegem speelde op de altviool en de achttienjarige sopraan Marjolein Acke, de winnares van de VTM-wedstrijd ‘Sing Again’ bracht enkele opera-arias’ en het bekende ‘Ave Maria’ van Schubert.


Als hoofdgast van het concert werd dit jaar gekozen voor Dmytro Udovychenko, de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd viool van dit jaar. De solisten werd begeleidt door het ORFEO Orchestra onder leiding van Rik Ghesquière. Traditioneel werd het concert afgesloten met een medley van kerstliedjes uitgevoerd door alle musici en leden van het Edegems Basilicakoor, waar ook het publiek van zich kon later horen.

Vlnr : Charlotte Van Looveren, Marjolein Acke, Geert Hunnaerts, Dmytro Udovychenko die bloemen krijgen aanboden door de dirigent van ORFEO Orchestra Rik Ghesquière
Dank voor de steun van onze capriccio’s